TEŞVİK DANIŞMANLIĞI

 

Teşvik Danışmanlığı nedir? Teşvik Nedir? Teşvik danışmanlığının avantajları nelerdir?

Teşvik, firmaların yeni yatırımlar, kapasite artırımları, modernizasyonlar gibi konularda istihdam sağlayabilmeleri için devletin sağladığı vergisel avantajlardır. Devlet bu destekleri, firmaların yatırımlarını kolaj yapma anlamında hibe olarak değil vergisel avantaj olarak sağlamaktadır. Teşvik danışmanlığı, mevcuttaki firmaların ya da kurulacak firmaların, devletin verdiği bu teşvikler kapsamında en etkin ve nokta atışı kazanımlar sağlayabilmesi adına, geniş kapsamlı olarak firmaların yaptığı faaliyetleri analiz edip hangi teşviğin firmaya daha uygun olacağını ya da firmanın ileride yapacağı faaliyetlerde hangi teşvikleri alabileceğini analiz eder. Bu doğrultuda firma için bir yol haritası oluşturur ve bu yol haritasını oluşturduktan sonra uygular ve firmanın daha etkin daha kayıpsız bir şekilde teşvikleri almasına katkı sağlar. Burada danışmanlık alma gerekliliğinin duyulmasının nedenleri vardır; örneğin firma bütün tetkikleri bilmeyebilir ya da yaptığı faaliyetlere danışmanlık alabileceğini düşünemeyebilir. Bu doğrultuda teşvik danışmanlığı tarafında danışman, firmayı analiz ederken yaptığı ya da yapacağı faaliyetlerin hangi kapsamda hangi teşviklerden faydalanabileceğini analiz eder ve firma için nokta atışı bilgilendirme yapar. Teşvik dosyalarını ya da programlara başvuruların yapılması gibi başka işlemleri de yürütür. Burada firmanın avantajı, hem doğru teşvikten faydalanıyor hem de zaman kaybının (firma kendi rutin işlerini yaparken teşvikler ile uğraşmasına gerek kalmıyor) önüne geçilmiş oluyor.

Yatırımlarda Devlet (Hazine) Teşvikleri Nelerdir? ( SGK Teşvikleri Nedir? Teşvik ile hangi devlet desteklerinden yararlanılabilir?

Devletin verdiği en büyük teşviklerden bir tanesi yatırım teşvik sistemidir. Yatırım teşvik sistemi içerisinde 4 tane bölümden bahsedebiliriz;

  1.     Genel teşvik sistemi
  2.     Bölgesel teşvik sistemi
  3.     Stratejik yatırım teşvik sistemi
  4.     Büyük ölçekte yatırım teşvik sistemi

Bu bölümlerin konuları genel ve bölgeseldir. Burada tabi ki genel ve bölgeselde çeşitli vergisel muafiyetler uygulanmaktadır. SGK teşvikleri ise personel istihdam tarafında verilen teşviklerdir. Burada alınan personelin niteliğine göre (çalışıyor, çalışmıyor, engelli olması vs.) birçok kanun maddesi vardır. İstihdamın artırılması, hızlandırılması kapsamında istihdama katkı sağlamak adına her ay sigortalıların adına yatırılmakta olan işveren fiilinde teşvik ve destek indirimleri sağlanmaktadır. Dediğimiz gibi burada bir tane kanun değil çeşitli kanun maddeleri vardır. Bu kanun maddeleri kapsamında da örneğin, SGK tarafında pandemiden ötürü yeni teşvikler eklendi. Bu kanun maddelerini oturup tek tek hesaplamak zor olduğu için genelde yazılımlarla hesaplamalar yapılmaktadır. Bu yazılım, SGK sisteminden firmanın verisini çekip analiz ediyor ve daha sonrasında ortaya bir rapor dökerek firmaların o rapora göre sistemlerine girip hiçbir hesaplama yapmadan direk nokta atışı teşviğini seçip faydalanabilmesini sağlıyor. Burada bahsettiğimiz yazılım yine danışmanlık esnasında kullanılan bir süreçtir. Danışmanlık firmaları, firmaların teşviklerden yararlanabilme olasılğını %99 oranında artırmak adına bu alanda da hizmet vermektedir. Çünkü oturup teker teker bütün personellerin hangi kanun maddesinden faydalandırılacağını hesaplamak mümkün değildir. Bu yüzden danışmanlık firması olarak yazılım ile yarım saat içinde bu raporu oluşturabiliyoruz. Bunun dışında, dediğimiz gibi SGK tarafında 15-20 kanun maddesi vardır ve bu maddelere göre her personel değerlendirilir. Örneğin, uzun süredir çalışmayan bir personele ayrı, yeni mezun çalışan aldığınızda ayrı, engelli personel aldığınızda ayrı kanun işler. Genel anlamda SGK teşvikleri bu şekildedir.

Yukarıda bahsettiğimiz teşvikler kapsamında firmalar, SGK teşvikleri dahilinde işveren payını teşvik olarak alabiliyor. Yatırım teşvik vergisi tarafında ise, firmalar genel teşvik sisteminden başvuru yaparlarsa KDV ile gümrük vergisi muafiyeti uygulanmaktadır. Eğer bölgesel, stratejik veya büyük ölçekli yatırımlar yaptıkları vakit bu kapsamlarda yatırımları değerlendirilir ve KDV, gümrük vergisi muafiyeti yanı sıra firma, kurumlar vergisi indirimi ve muafiyeti hakkına sahip olur.

Teşviklerden Kimler Hangi Şartlarda Yararlanabilir? Bir şirketin teşvikleri alması için neler gerekir?

Öncelikle firma, SGK teşviklerinden yararlanmak istiyorsa istihdam ettiği bir çalışanı olması gerekmektedir. Yatırım teşvik almak istiyorsa, belli tutarlarda, bunlar 500 bin liradan başlar büyük ölçekte 50-100 milyona kadar çıkabilir, yatırım yapacak olması gerekmektedir. Teşvik sektörlerine ve bölgelerine göre tutarlar değişmektedir. Şartlar nelerdir? Öncelikle şahıs olarak başvurulamadığı için ortada bir firma olması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi ve ayırt edilmesi gereken en önemli şey; şahıslar başvuru yapamıyor ama şahıs firmaları başvuru yapabiliyor. Devamında, firmanın ticari faaliyette bulunması lazım. Sonrasında firmanın bütün devlet tarafındaki kayıtlarını yaptırması lazım; ticaret odasına kayıt, esnaf odasına kayıt gibi. Sonrasında dediğimiz gibi başvuru şartlarında belli bir tutarda yatırımlar yapılması gerekmektedir ya da belli sayıda personelin olması lazım. Alınacak  teşvik de bunlara göre analiz edilip ortaya çıkarılmaktadır.

Şirketlerin teşvik alabilmesi için neler gerekli? Burada tabi öncelikle plan, yatırım konuları, yatırım teşvikte ne yapacağı, nereye ne kadar yatırım yapacağı gibi konular gereklidir. Bu bilgiler danışmanlık firması için ya da firma kendi başvuracaksa kendisi için gereklidir. SGK teşvikleri için firma kendi oturup bu teşviklerden faydalanmak istediğinde büyük bir hesaplama içine girmesi gerekiyor. Ancak başvuru yapmak isteyen firmalar, SGK teşvikleri için danışmanlık veren bir firma ile çalıştıklarında danışmanların kendilerine rapor sunulabilmesi için SGK sistem bilgileri ve şifreleri gerekmektedir. Genel anlamda ticari faaliyet olarak güzel ve herkesin bu desteklerden faydalanma şansı bulunmaktadır. Ancak en önemli şartlardan bir tanesi; SGK veya vergi borcu olan firmalara teşvik verilmiyor. Bazı teşvikler firma borcunu ödese bile hiç verilmiyor. Örneğin, firmanın SGK veya vergi borcu varsa yatırım teşvik desteği alamıyor. Yapılandırmayı borç olarak görmüyor devlet, bu borca sahip firmalar başvuru yapabilir. Ama yapılandırılmamış borç varsa şirketler burada sıkıntı yaşamaktadır.

Teşvikten kaç kişi, ne kadar süre yararlanabilir?

Bunun limitini aslında firma verir. Bu konuda, yatırım teşvik kapsamında firma, ilave yatırımdan sonra ne kadar alacağını kendisi belirliyor. Burada firma, yaptığı yatırım tutarının belirli oranda, belli bir süre boyunca SGK teşviklerinden işveren payı desteğinden faydalanabiliyor. Firmanın sadece faydalanabileceği tutar ve süreler var ve bunlar bölgeye göre değişmektedir. 3 yıldan 7 yıla kadar bu süreler uzamaktadır. Ya da firma yaptığı yatırımın belli oranı kadar, SGK işveren payını yatırım teşvik sistemi kapsamında alabiliyor.

SGK tarafında ise bildiğimiz gibi bazı kanun maddeleri bulunmaktadır. Firmada 100 kişi çalışıyorsa firma, 100 kişinin hepsini bu destek programından faydalandıramamaktadır. 100 kişiden 15-20 kişi teşvik kapsamına girebiliyor. Bunlar yine kanun maddeleri kapsamında değerlendirilir. Tabi burada SGK tarafında personelin, SGK teşviklerinden yararlandırmak için ilk önce işkur’a kayıtlı olması lazım. Firmanın, işkur’a kayıtlı olan personelini istihdam etmesi gerekmektedir. Firmalara tavsiyemiz işkura personeli kaydettirdikten sonra başvuru yapmaları. Teşvik almaları anlamında daha verimli olmaktadır.

SGK tarafında teşvikten faydalanan personel belli kanun maddelerinde belli sürelerde destek alabilir. Belli bir süreden sonra  bu teşvikler düşürülmüş oluyor. Bu kanun maddeleri içerisinde teker teker bunlar değerlendiriliyor.

Başvuru için ne kadar zaman ayrılması gerekli? Burada oturup bir kişi bütün firmadaki mevcut personelini teşvik kapsamında değerlendirmeye kalktığında (ne kadar destek alabilir, hangi kanun maddesine girer gibi) her kanun maddesini teker teker değerlendirmesi elbette uzun sürecek bir süreçtir. Haftaları bulabilir çalışan sayısına göre. Haftalarca süren bu değerlendirme ve araştırmadan sonra doğru kanun maddelerinde personel değerlendirilip değerlendirilmediği net olmayacaktır ve dolayısıyla nokta atışı bir başvuru yapılamayacaktır. Firmalar bu yöntem ile SGK teşvikleri tarafında baya zaman harcayabilir. Fakat bir danışmanla çalıştığı zaman bu süre firma için yarım saattir. Danışman firma, firmanın SGK sisteminden üyeliği çeker ve yazılımıyla analiz edip, ortaya bir rapor döker ve bu raporda potansiyel destekten ne kadar alabileceği, hangi işçilerin hangi kanun maddesinden yararlanabileceğini firmaya yarım saat içerisinde sunar. Anlaşma yapıldığı için bunlar otomatik bir şekilde yazılımda veriyi analiz ederek her ay belli bir tarihte rapor, danışman tarafından firmaya iletilmektedir. Firma, aldığı rapordaki bilgileri sisteme girerek teşviklerden faydalanabilmektedir.

Yatırım teşvik tarafında, başvuru süreleri çok fazla değildir. Danışmanlık firmaları sistemi bildiği için başvuru süreçleri uzun sürmemektedir. Danışmanlar tarafında, doğru ve kendini net ifade edebilen, bakanlığın ne istediği göz önüne alınan başvurular yapılmaktadır.

Teşvikleri şirketler kendileri takip edemez mi? Neden danışman kullanmalılar?

Şirketler elbette ki takip edebilir ancak bahsettiğimiz gibi bu işlerle ilgilenen, bu işlere hakim biri firmanın içerisinde yok ise mevzuata hakim olmadıklarından ötürü başvuru yaparken ya eksik yapabilirler ya da hatalı yapabilirler. Özellikle SGK tarafında hatalı girişler, hatalı başvurular ve hatalı işlemler ağır cezaların alınmasına neden olabiliyor. Firmalar bu işler ile ilgili kendileri takip edemez diyemeyiz, kendileri takip edebilir ama bir danışman ile birlikte yol alırlarsa danışmanın burada hem mevzuata hakimiyeti, hem tecrübesi, hem de kurumlarla içli dışlı oldukları için nasıl hatasız başvuru yapılabilir kısmında nokta atışı yaparlar. Gerekli teşviklerin hesaplanması, firmaların geniş olarak hangi teşviklerden, hangi desteklerden faydalanabileceğinin analizinin yapılması tarafında danışmanlar büyük rol oynar çünkü firmaların faaliyetlerini en etkin ve en verimli şekilde hangi destek ve teşvikler sağlar noktasında danışmanlar oldukça tecrübelidirler. Firmanın kendi gözünden kaçırdığı ya da bilmediği destekler olabilir. Geniş kapsamlı danışmanlar bu değerlendirmeyi yaptığından ötürü firmanın her faaliyetini bu doğrultuda değerlendirecektir. Belki de firmanın görmediği, bilmediği, duymadığı destek programından destek almalarını sağlayabilecektir. Bu sayede danışman, zaman kayıplarını ortadan kaldırır ve belki de yanlış başvurudan ötürü kaybedecekleri hakları firmaya kaybettirmemiş olur. Dolayısıyla danışman, firmaların daha verimli şekilde teşvik almalarını sağlar. En önemlisi bu süreçte firmaların sürekli soru sorabileceği ve destek alabileceği bir danışman ekibinin olması, firmaya her zaman fayda sağlar.

Alkaze Olarak Teşvik Danışmanlığına yaklaşımınız nedir?

Alkaze olarak teşvik danışmanlığı yaklaşımımız, hem yatırım teşvikleri hem SGK teşvikleri tarafında firmaların geniş kapsamda hangi destekleri alabileceği konusunda değerlendirmeler yapmaktır. Firmalara en verimli hizmeti sunabilmek adına takımlar haline bölünerek dört koldan müşteri firmamız ile ilgileniyoruz.

Burada firmanın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre değerlendirilmesi farklı oluyor. Biz kendimiz bunları en verimli şekilde ekip olarak yapıyoruz. Değerlendirdikten sonra firmaya bunların bilgisi geçiliyor. Burada izlediğimiz yol, firmayı genel anlamda analiz ettikten sonra hangi teşviklerden faydalanabilecekleri noktasını ortaya koyuyor ve firma yönlendirmeler yapıyoruz. Firmaya yol haritası çizerek prosedürlerini yürütüyoruz. Devlet tarafında bütün yapılan işlemleri beraber yapıyoruz. Firma sadece yapacağı yatırım varsa ya da yeni istihdam yapacaksa bunları, yani kendine düşen görevleri yapıyor. Bütün dosyalama, başvuru, takip, veri girişi bunların hepsini danışmanlar olarak biz yapıyoruz.

SGK teşvik tarafında yine bünyemizde çalıştırdığımız bir yazılım var, bu yazılıma firmanın SGK sistem bilgilerini alıp, sistemlerinden çektiğimiz veriler ile birlikte bir rapor döküyoruz. Bu rapor aracılığı ile her ay düzenli olarak firmalara bilgilendirme yapıyoruz ve bu raporlara istinaden firma kendi sistemlerine giriş yaparak raporlarda belirttiğimiz kişilerin hangi kanun maddesinden faydalanacağını ve ne kadar faydalanacağını net bir şekilde görmüş oluyor. Sonrasında firma, sisteme giriş yaparak bu kanun maddelerini, belirtilen personeller için seçiyor ve onaya gönderip teşviklerden faydalanabiliyor. Ne kadar teşvik aldığı, ne kadar çıkan borçlardan düşürüldüğü gibi konuların hepsini firmalara dönem dönem rapor olarak sunabiliyoruz. Firma burada sadece 10-15 dakikasını ayırıp sistemden girişini yapıyor ve verdiğimiz rapordaki kanun maddelerini sisteme yansıtıp teşvikinden faydalanabiliyor. Büyük zamanlar harcamasına gerek kalmıyor. Firma, nereye ne başvurusu yapılacak, ne belgeler toparlanacak gibi sorular ile vakit kaybetmiyor bunların hepsini bizim bünyemizdeki uzman arkadaşlar yapıp firmanın süreçlerini yönetebiliyorlar. Bu şekilde de firmalar için en verimli ve en etkin şekilde desteklerden alma faaliyetlerimizi yürütmüş oluyoruz. Bu noktada firma için en büyük avantaj, az zaman harcayarak kayıpsız bir şekilde teşviklerini alabilmeleri oluyor.