Türkiye’de yerleşik olup yazılım, internet, bilgisayar oyunu veya mikroçip alanında bilişim sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin giderlerin belirli bir kısmı teşvik kapsamındadır. Bu teşvikler hibe niteliğinde olup geri ödemesi yoktur.
Bilişim sektörüne verilen Devlet desteklerini aşağıdaki ana başlıklarda incelemek mümkündür;
1- BELGELENDİRME DESTEĞİ
Sağlık Turizmi, Bilişim, Eğitim ve Film Sektörü Şirketleri tarafından alınan ve aşağıdaki listede yer alan Belge ve Sertifikaların alınması için yapılan giderler ile Ön Tanı Merkezi veya Ofis açılışına/işletilmesine yönelik alınması gereken belgelere ilişkin giderler desteklenmektedir.
2- BİLGİSAYAR OYUNU-MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME DESTEĞİ
Bilişim Sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yabancı tüketicilere sunulmak üzere hazırladıkları/uyumlaştırdıkları, mobil uygulama ve bilgisayar oyunları için yazılım lisans kiralama giderleri ve istihdam ettikleri personelin aylık brüt ücretlerine yönelik harcamaları belirli oran ve tutarlarda desteklenmektedir.
3- BİLGİSAYAR OYUNU-MOBİL UYGULAMA KOMİSYON DESTEĞİ
Bilişim Sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin geliştirdikleri mobil uygulamalar veya bilgisayar oyunlarının yurtdışına satışı amacıyla uygulama ve oyun platformları tarafından tahsil edilen komisyon bedelleri belirli oran ve tutarlarda desteklenmektedir.
Adına başvuru yapılacak şirketin, desteklerden yararlanabilmesi için ilgili oyunu ya da uygulamayı kendi adına pazarlaması ve uygulama/oyun platformunda hesabı bulunması gerekmektedir.
4- BİLGİSAYAR OYUNU-MOBİL UYGULAMA PAZARA GİRİŞ DESTEĞİ
Bilişim Sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin geliştirdikleri bilgisayar oyunları ya da mobil uygulamaları yurtdışında pazarlama konusunda “Destek Detay Tablosu”nda belirtilen harcama kalemleri belirli oran ve tutarlarda desteklenmektedir.
5- DANIŞMANLIK DESTEĞİ
Sağlık Turizmi, Bilişim, Eğitim ve Film Sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazanabilmeleri için Yurtdışı Pazar Yapısı, Pazara Giriş ve Pazarlama Stratejisi konularında alacakları danışmanlık hizmetlerine dair giderler belirli oran ve tutarlarda desteklenmektedir.
6- MARKA YURTDIŞI TESCİL VE KORUNMA DESTEĞİ
Sağlık Turizmi, Bilişim, Eğitim, Film ve Yönetim Danışmanlığı sektörlerinde yer alan şirketlerin yurtiçi tescili gerçekleştirilmiş markaları ile ilgili yurtdışında gerçekleştirecekleri ve destek kapsamında değerlendirilen giderleri, belirli tutar ve oranlarda desteklenmektedir.
7- BİREYSEL FUAR KATILIM DESTEĞİ
Bilişim, Eğitim, Film, Yönetim Danışmanlığı, Yayıncılık ve Lojistik Sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin Bakanlıkça belirlenen listede yer alan fuar, kongre, konferans, seminer, festival, film marketleri gibi etkinliklere gerçekleştirecekleri bireysel katılımları belirli tutar ve oranlarda desteklenmektedir.
8- RAPOR VE YURTDIŞI ŞİRKET ALIMINA YÖNELİK DANIŞMANLIK DESTEĞİ
Sağlık Turizmi, Bilişim, Eğitim ve Film Sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin yurtdışında yerleşik yabancı bir şirketi satın almalarına yönelik gerçekleştirecekleri destek kapsamında yer alan giderleri belirli oran ve tutarlarda desteklenmektedir.
9- YURTDIŞI BİRİM DESTEĞİ
Bilişim şirketlerinin veya işbirliği kuruluşlarının doğrudan veya yurt dışında faaliyet gösteren şirketleri ya da şubeleri aracılığıyla açtıkları birimlerin kira giderleri 4 (dört) yıl süresince karşılanır
10- YURT DIŞI TANITIM DESTEĞİ;
Yurt dışında düzenlenen fuar, kongre, konferans ve/veya bağımsız tanıtım programı kapsamında yapılan tanıtımlara ilişkin sponsorluk, reklam, tanıtım, danışmanlık, katılım ve organizasyon giderleri; bilişim şirketleri için %50 oranında ve yıllık toplam en fazla 300.000 ABD Doları tutarında, işbirliği kuruluşları için ise %70 oranında ve yıllık toplam en fazla 500.000 ABD Doları tutarında karşılanır
Detaylı bilgi ve Uzmamı…an Danışmanlık ekibimize buradan ulaşabilirsiniz
Bu ve benzer bir çok yeni haber, son dakika olarak LinkedIn ve Twitter hesaplarımız üzerinden takipçilerimize ulaşmaktadır.
Rakamlarla Alkaze
Alkaze’nin danışmanlığında bugüne kadar 1100’ü aşkın Başarılı Hibe Proje gerçekleştirildiğini biliyor muydunuz?